Drumeție Munții Ceahlău – Lacul Roșu

Dragii mei, acum că am revenit din concediul minunat petrecut în țară, prin munți și lacuri, aș vrea să vă povestesc un pic din experiențele mele, mai ales că e o întâmplare rară că mai călătoresc ȘI prin țară! 🙂 România e chiar frumoasă, și merită vizitată, atât în locuri turistice, cât și mai puțin cunoscute, cele ”sălbatice”, să le spunem așa, astfel mai recuperez și eu din lipsurile mioritice.

Totodată, îmi doresc să ajut cât pot prin detaliile pe care o să le ofer în articolele ce urmează, descriind traseele parcurse și lucrurile de care ne-am lovit, pentru oricine ar fi interesat – și apropo de asta, există o aplicație foarte utilă pe care noi am folosit-o – se cheamă Munții Noștri – și funcționează și offline, de ex. îți dă locația oriunde ai fi. De asemenea, câteva nopți din concediul nostru au fost petrecute la cort, și una la cabana Omu, deci nu în cine știe ce ”condiții” – eu sunt mai Heidi așa, nu am probleme cu dormitul în cort, ba chiar mi se pare o alternativă autentică de a explora anumite locuri. De aceea, ne-am gândit săptămâna atât cu cazări ”normale”, cât și cu altele mai neconvenționale, pentru o expunere cât mai diversă la natură și medii variate.

Tot ca o introducere, țin să menționez că eu NU sunt expertă în urcat munți, nu fac asta în timpul meu liber, ba chiar întâmpin provocări la o asemenea activitate; însă am decis să o iau ca pe o ambiție, având în vedere că am o oarecare condiție fizică, așa cum o fi ea, nefiind sedentară, făcând mișcare zilnic. Iar pentru amatori așa ca mine, am câteva învățăminte pe care o să le transmit la sfârșit de tot. 🙂

Buuun! Deci, am pornit 4 prieteni la drum, prima destinație fiind masivul Ceahlău, aflat în județul Neamț. Am oprit la poalele muntelui, și ne-am cazat seara la casa unei tanti amabile (cazării îi spune Pensiunea Radu, o găsiți aici cu mai multe poze), chiar înainte de Durău. În zonă este și camping, dar noi voiam să mergem oricum cu cortul pe munte și să petrecem 2 nopți, așa că am început frumos și ușor cu o cazare confortabilă. Camera era rustică, cu mobila acea veche de bunici, cu motive tradiționale pe pereți, din lemn, și cu o baie alăturată – nouă ne-a plăcut!

Acum … Ceahlăul are 2 vârfuri, unul este Vârful Toaca (1,904 m), și Vârful Ocolașul Mare (1,907 m), iar noi am urcat până la primul, care este și aproape de Cabana Dochia și stația meteo. Am urmat traseul marcat cu roșu, urcând de la Salvamont Durău tot înainte pe marcaj, (cu oprire la cabana Fântânele, unde se poate mânca, bea apă, merge la toaletă) aproape 1,200 m până sus pe platou – iar de-acolo, mai e doar un pic de urcare pe vâful Toaca propriu-zis. Urcarea în sine nu mi s-a părut foarte dificilă sau tehnică, a durat în jur de 3h 30 min, cu tot cu pauze, undeva la 7 km de traseu (pornisem Endomondo la un moment dat), dar oricum ritmul nostru era mediu, normal, mai ales al meu – eu gâfâi destul de rapid cum încep să urc, și atunci sunt mai înceată. Nefiind experimentată, se înțelege, cred, dar mă bucur că am mers alături de oameni care înțeleg asta, și toți ne-am calibrat suficient de armonios încât să nu rămână nimeni (adică eu) foarte în spate. Ba chiar în unele cazuri o luam înainte, deci n-a fost așa mare bătaie de cap.

20170813_120149

Am prins vreme bună, și ne-am bucurat de peisaje – și pe alocuri, de cărări drepte – adevărat e că a fost o satisfacție nemaipomenită să ajung pe vârful Toaca, primul meu vârf de munte atins vreodată (am mai fost acum câțiva ani pe Retezat, la Lacul Bucura, dar nu am urcat pe nici un vârf). Ce stă, de fapt, în această plăcere trebuie să fie mândria provocării personale și depășirii condiției de ”status quo”, altfel nu-mi explic. Pentru mine, cel puțin, asta a fost – că am reușit, ”against all odds”, eu nefiind deloc o ”persoană de munte”, fată crescută la oraș, la bloc, deh.

20170813_131612

20170813_145749

Cabana Dochia nu e departe de platoul unde e vârful, maxim 20 minute de coborât și urcat un pic, și când am ajuns acolo am văzut că erau foarte mulți turiști, atât români cât și străini. Și la această cabană se poate caza, se poate mânca și bea, merge la toaletă etc. Am oprit un pic acolo, iar mai târziu am coborât în camping să ne facem corturile (campingul se vede de la cabana Dochia). Am avut la noi, desigur, saci de dormit, izolir / izopren, și frontale pentru seară/noapte.

20170813_092256

Toate au fost bune, frumoase și distractive până la aproximativ ora 4-5 dimineața…când a început să plouă și să vâjâie. Din păcate, multe corturi din camping (mai ”slabe” sau vechi) au fost culcate la pământ sau distruse de vânt, iar noi când am ieșit din cort ne-am minunat de așa o vreme – ceață de nu vedeai la 3 m în față, plouat violent, oprit apoi înspre mărunt, și un vânt puternic. Deși plănuiam să înnoptăm și a doua zi în camping, am decis să strângem corturile și să plecăm (nu intrase apă în cort sau ceva, dar pur și simplu vremea nu era îmbietoare deloc. Meh, vreme schimbătoare de munte 🙂 ).

20170814_081120

Am admirat scurt flori de colț udate de ploaie sus la stația meteo (plănuiam să mergem pe la Clăile lui Miron, unde aparent e o câmpie întinsă cu aceste flori rare – însă vremea a schimbat treaba asta), și am coborât …. între timp, s-a făcut frumos, și iar am deviat de la traseu – înspre cascada Duruitoarea.

20170814_104817

Spre cascadă sunt două trasee – unul care pornește din spatele cabanei Dochia, mai scurt, dar care cică e foarte abrupt, cu hău pe o parte, grohotiș în alta, și un alt traseu care pornește de la Cabana Fântânele – mai lung, relativ accesibil (tot cu urcări și coborâri). Dat fiind că plouase și era ceață, nu am vrut să riscăm primul traseu, așa că am coborât aproape pe același drum pe care am urcat – cel puțin până la Fântânele. De acolo, urmând indicativul spre Cascada Duruitoarea, ajungem în Poiana Viezurelui (sau așa ceva), unde drumul se bifurcă – poți coborî la Durău în dreapta, sau poți continua spre Duruitoarea înainte. Evident, am ajuns la cascadă – nu e foarte spectaculoasă, e faină, no, sigur; chiar erau mulți oameni care își făceau poze pe-acolo… noi ne-am oprit să mâncăm ceva pateu, să bem apă (toate apele sunt de izvor și sunt minunate, și la cabane, și pe drum). De la Cascadă te poți întoarce înapoi la Poiana Viezurelui, sau poți urma marcajul de cruce albastră, care coboară direct de-acolo înspre Durău (marcajul acesta NU apare pe harta primită la Salvamont). Noi l-am văzut doar odată ce am ajuns acolo.

20170814_151143

Drumul pare super lin la început, efectiv doar mergi prin poieniș, dar atenție, sunt câteva râpe mai încolo că fiind noroi și multă mocirlă, într-una din ele am cam alunecat și m-am dat cu sania, sania fiind fundul meu. 😛 M-am murdărit doar, n-am pățit nimic, voiam doar să subliniez că ce e aparent ușor, nu e întocmai așa, un drum de munte se poate schimba după nici 100 de m. Un alt lucru de ținut minte este că după toate râpele, se iese la șosea – o luăm la dreapta, mai mergem un pic, și apoi intrăm iar în pădure pentru ultima parte – există și ceva marcaje cu „traseul piticilor”, ceva pentru copii, probabil. Acest drum iese direct la salvamont la Durău.

Trecând prin frumoasele chei ale Bicazului, următoarea oprire am făcut-o lângă Lacul Roșu, unde este un camping aproape undeva la 4 km de lac, un camping destul de mare, lângă un pârâu, administrat de un Piști baci. :)) Lemnele sunt 5 lei lada, ai voie să faci foc, desigur, și costă 12 lei / persoană/noapte, cu parcarea tot 5 lei, și există și dușuri și toalete accesibile. Am pus iar corturile, și am făcut focul la o vatră aproape de ele, stând la povești, bând vin, și uitându-ne la cerul înstelat. Nu a fost foarte frig noaptea, și nu am avut alte incidente.

20170814_221236

20170815_092622

Am dormit numai bine, așa că următoarea zi ne-am plimbat odihniți, dar cu ceva febră musculară, clar, prin tarabele pline de caraghioslâcuri de la Lacul Roșu (foarte foarte turistic locul, aglomerat cu mașini, mai ales că era taman 15 August), de unde mi-am cumpărat 2 eșarfe și o pereche de ochelari de soare. :)) Nu că n-aș fi avut, dar să mă asortez pe mai departe. 😛 Lacul e unul de baraj natural (adică așa l-a format mama natură), și din el se văd rădăcinile unor foști copaci, și se pot închiria bărci pentru plimbări pe el (dar cozile erau destul de mari, nu am stat). Am mâncat mâncare bună și destul de ieftină la taraba Mountain Steak, unde am avut parte de o servire rapidă și foarte bună, așa că vreau să apreciez asta.

20170815_125753

Următorul punct din excursie a fost Lacul Sfânta Ana, cu camping, vizitarea rezervației Tinovul Mohoș și urcarea pe Munții Făgăraș, dar asta pentru următoarele zile, căci m-am cam întins oricum azi. 😛 Vreau să reiterez că sper ca aceste informații să fie de folos în vreun fel sau altul oricui ar dori să planifice o astfel de drumeție prin munți – nu sunt expertă în a organiza astfel de trasee, dar povestind din experiență, poate ajută. Iar eu, rememorând, învăț cum se iubește muntele. 🙂 Să ne recitim cu bine!

5 comentarii

  1. Ce bine mi-ar fi prins aplicatia aia cand ne-am ratacit in munti pe langa Rosia Montana :)) O notez. Super fain articolul si util tot asa pentru mine, om nemers pe munte, dar care recent a descoperit viata la cort :))

  2. Am fost de atâtea ori prin zonă, spre Durău, dar nu am urcat niciodată pe Ceahlău. Mi-ai făcut poftă! 😀 Ar trebui să verific și eu aplicația + să descarc din nou aplicația de la Salvamont, era foarte faină și ea, tot așa cu hărți pe care le puteai salva și folosi offline și îți puteai transmite poziția prin satelit (sau așa ceva) înspre Salvamont.

    Da, cam nefastă ziua de 15 august (tot weekendul respectiv, de fapt) pentru căutătorii de liniște și relaxare. Noi ne-am „refugiat” lângă o pădure și-un vulcan stins și am așteptat să treacă bulucul :)) (oricum n-am scăpat de el).

    Pare așa de frumos Ceahlăul, am tot văzut fotografii și pe la alți prieteni. La anuuuuul sper să ajung și eu pe-acolo 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s