Povești pentru fete rebele

Dacă e vineri, e zi de rebeliune! Și pentru că îmi place mult să fiu rebelă, dar numai atunci când am eu chef și vreau, e imperativ să aștern 2-3 vorbe despre o carte SUPERBĂ! Vă mai prezentasem una de colecție, cea cu nufărul, dar asta e la fel de genială.

100 de femei eroine care au făcut ceva în lumea asta, care au avut tărie să creadă în ele, să meargă dincolo de bariere, să revoluționeze lucrurile mici sau mari, 100 de femei care sunt ilustrate în această minunată carte pentru copii: Good Night Stories for Rebel Girls (sau un fel de Povești de noapte bună pentru fete rebele). Nu trebuie să fie neapărat pentru fete rebele, sau doar pentru fete, cred că oricine o poate citi, dar oricum ar fi, e o carte care îți dă curaj și putere.

20170526_115051

Elena Favilli și Francesca Cavallo și-au dorit să strângă o colecție de povești scurte, dar inspiraționale, despre viețile grozave ale unor femei ”rebele”, care au zis ”Nu” conformității, sau status quo-ului, sau părerii lumii. Premisa cărții e că ar trebui să le oferim copiilor (fetelor) încă de mici modele și povești – atenție, nu neapărat de succes! – pentru a construi un caracter autentic, dincolo de basmele convenționale cu care ne-am obișnuit. Așa că, cele două au pornit o campanie de crowdfunding pentru a strânge fondurile necesare publicării ei, și a avut atâta succes că iată, mă bucur și eu să o țin în mâinile mele!

20170526_115146

Fiecare personaj are pagina ei de poveste, scrisă într-un limbaj simplu, dar suficient de sensibil, însoțită de o ilustrație realizată de artiste din întreaga lume. Domeniile și stilurile de activitate ale femeilor prezentate sunt și ele diverse, regăsind exemple din știință, sport, educație, literatură, artă, politică, și așa mai departe, de la Amelia Earhart la Michelle Obama, Virginia Woolf sau Maris Callas, Malala Yousafzai, unele mai cunoscute, altele mai puțin.

20170526_115206

Deși se presupune a fi o carte pentru copii, e mai mult decât atât, din punctul meu de vedere! E o sursă minunată de inspirație, care ne arată încă o dată, deși nu e nevoie de nici o dovadă în acest sens, că femeile POT schimba lumea, și chiar o fac, zi de zi! Personajele din carte sunt doar niște exemple, dar orice femeie poate face asta în jurul ei, cu blândețe, sensibilitate, caracter puternic sau nu, și aici mă refer, desigur, și la NOI, eu și voi, cititoarele mele (scuzați, cititorilor). E vorba despre o atitudine ”rebelă” tradusă, de fapt, prin a nu ne fie frică de eșec, și de ”ce zice lumea”. Indiferent de cât de mici sau mari am fi. 🙂

Recunosc că sunt o colecționară de lucruri frumoase – în principal cărți, în ultima vreme – așa că pe câtă bucurie îmi provoacă să am o astfel de carte în bibliotecă, pe atât de entuziasmată sunt să v-o recomand. Nu știu când apare versiunea în română, dar eu zic că versiunea în engleză merită! Dacă v-o achiziționați, sper să vă bucure la fel de mult precum mi-a mers mie la suflet, fata rebelă! 🙂

20170526_115623

6 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s