Cărți și anii 2016-2017

A venit și mult-așteptatul moment de ”shaming and naming”, în care să mă umilesc public, dar hey, am promis o fațadă autentică a ce reprezintă ”ianca”, cu reușite și greșeli, așa că ce-o fi o fi.

În 2016 am plănuit să citesc 60 de cărți. Am citit DOAR 22. Puteți să râdeți sau să mă consolați, ”it is what it is” – fiind prima dată când folosesc Goodreads și chiar MĂSOR ce vreau să citesc… să zicem că e un început. Atât, un început din care se poate mai bine. Deși am pornit cu o listă în cap, am deraiat mult de la ea, și nu am citit, evident, nici jumate din ce era acolo – unele nu au mai fost importante, sau mi s-au părut altele mai faine. Așa că 2017 va fi o continuare blândă a lui 2016, de unde am scos ce nu mă interesa, am adăugat altele noi (deh, trebuie să fiu și în pas cu moda, nu?), și lista a rămas doar parțial la fel – o voi adăuga mai jos, dar întâi am nevoie să procesez anul. 😛

books-2017

Doar o parte din cărțile pe care le dețin din lista pentru 2017… și da, femeia la carte! 😛

Ritmul de citit în 2016 a fost: 6 cărți în primele 3 luni ale anului, 3 cărți în următoarele 3 (rușinos de-a dreptul), 7 cărți peste vară, și 6 cărți în ultimul trimestru. Aș putea enumera scuze sau ”cauze” pentru care acest lucru s-a întâmplat (sau nu), dar prefer să las cifrele așa cum sunt. Am avut diverse ”strategii” sau am încercat una alta pe parcursul anului, însă au fost două care m-au făcut mai productivă în a citi:

 1. să am mereu o carte la mine
 2. să citesc înainte de culcare

Mi-a luat ceva vreme să-mi formez obiceiul ăsta, dar momentan cu cele două am ieșit din 2016. 🙂 Un alt ”shortcut” recomandat de Iulia au fost audiobooks, dar nu am fost în stare să văd care-i treaba cu ele (sorry 😦 ). Hmmm ce să vă mai zic? Mi-am cumpărat multe cărți în 2016, și am și primit destule, dar nici așa nu am citit tot ce-am vrut. Chiar am o PROBLEMĂ cu achiziționarea cărților și punerea pe raft, așteptând la rând, așa că momentan, în afară de Vegetariana lui Han Kang, nu doresc să mai cumpăr nimic până nu termin de citit minim 5 cărți din set! (să vedem dacă mă pot ține de asta….)

Cele mai frumoase și interesante cărți citite în 2016, conform ratingului de la 8.5 în sus (rating personal în excel-ul meu:P), în secțiunea de beletristică au fost:

 1. Virginia Woolf – Orlando
 2. Anne Frank – Jurnalul Annei Frank 
 3. Harper Lee – Să ucizi o pasăre cântătoare
 4. Rodica Ojog-Brașoveanu – Agentul secret al lui Altîn-Bey
 5. Kafka – Metamorfoza

Acestea au fost cărți care m-au emoționat, sau m-au făcut să le citesc cu sufletul la gură, sau mi s-au părut originale – de ex. Orlando. De cealaltă parte a mesei, secțiunea ”dezvoltare personală/psihologie/economie/filozofie/spiritualitate”, am citit și aici cărți bune, mai puține, e drept, dar cele care mi-au făcut o impresie bună au fost:

 1. Ashlee Vance – Elon Musk
 2. Daniel Gilbert – Stumbling on Happiness
 3. Voltaire –  Candide, ou l’Optimisme (We must cultivate our garden)
 4. David Deida – The way of the superior man

Sunt câteva la care am recenzii restante și vreau musai să vă povestesc de ele, sper să reușesc asta în cursul lunii ianuarie. 🙂 Cât despre cele mai urâcioase cărți citite… nu știu dacă ar merita menționate, dar fie: Cei frumoși și blestemați de F. Scott Fitzgerald și Dragostea în vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez (ba chiar și Despre dragoste și alți demoni, de același ilustru sus menționat). Și VĂ ROOOOOG nu mă mai spânzurați că nu mi-a plăcut Marquez, că nu-i buricul pământului să placă tuturor. Îi mai dau o șansă în 2017 cu Un veac de singurătate.

Așa… ce să vă mai zic? Stând cu ochii pe Goodreads și pe excel-urile mele de planning, știam că stau rău și sunt în urmă cu cititul, și degeaba, că nu mi-a ieșit să fiu așa productivă. Sper ca 2016 să fie un an de reper (până acum nu am avut niciodată obiective în cărți pe an și nu știam efectiv CÂT citesc, sau cum), și să fiu mai prosperă în 2017. Tăind și adăugând la ”listă”, am ajuns să-mi recalibrez obiectivul la 45 de cărți, aproape dublu cât am citit în 2016. Sper ca la anul să-mi pun lauri în cap, nu cenușă. 😛 Am luat ce mi-a convenit din diverse topuri, recomandări, preferințe ale lui Bill Gates, review-uri pe Goodreads… și am reîncropit lista care arată așa pentru 2017:

Beletristică, mai tristă ori mai ferice, mai clasică

(cele nou adăugate sunt cap de listă, primele în engleză)

 1. Amor Towles – A gentleman in Moscow
 2. Han Kang – Vegetariana (m-au înnebunit recenziile pozitive ale acestei cărți, așa că am zis să o iau:P)
 3. Colson Whitehead – The Underground Railroad
 4. Zadie Smith – Swing Time
 5. Yaa Gyasi – Homegoing
 6. Nanni Balestrini – We want everything
 7. Max Blecher – Inimi cicatrizate (am văzut filmul, mi-a plăcut mult, voiam să citesc și cartea)
 8. Gellu Naum – Zenobia
 9. Mihail Bulgakov – Maestrul și Margareta
 10. NoViolet Bulawayo – We need new names
 11. Lauren Groff – Fates and Furies
 12. Hjalmar Söderberg – The Serious Game
 13. Charles Dickens – Marile Speranțe (e începută, neterminată)
 14. Gabriel Garcia Marquez – One Hundred Years of Solitude – șansa lui Marquez!!! :)))
 15. William Faulkner – Zgomotul si furia (pe asta o citesc acum 🙂 )
 16. Alec le Sueur – The hotel on the roof of the world
 17. Milan Kundera – The book of laughter and forgetting
 18. John Steinbeck – La răsărit de Eden
 19. Chimamanda Ngozie Adichi – Jumătate de soare galben
 20. Margaret Atwood – Povestea cameristei
 21. John Fowles – Magicianul
 22. Aldous Huxley – Brave New World
 23. Jean Paul Sartre – Nausea
 24. Lev Tolstoi – Război și pace
 25. Herman Hesse – Siddhartha
 26. Virginia Woolf – To The Lighthouse

Filozofie, Economie, Știință sau așa ceva 

(cele nou adăugate în capul listei)

 1.  Voltaire – Zadig
 2. David Philip Barash – Out of Eden: The Surprising Consequences of Polygamy (am zis să citesc o carte cu al cărei concept nu sunt neapărat de-acord 😛 – pentru mine personal)
 3. Elizabeth Kolbert – The Sixth Extinction
 4. Siddhartha Mukherjee – The Gene: An Intimate History
 5. Timothy D. – Wilson Strangers to Ourselves: Discovering the Adaptive Unconscious
 6. John Medina – Brain Rules (începută, neterminată)
 7. Al Ries and Jack Trout Positioning: The Battle for Your Mind
 8. Stanislas Dehaene – Consciousness and the Brain: Deciphering How the Brain Codes Our Thoughts (cică una din cele mai noi chestii în de-ale creierului…sunt curioasă! de altfel, vedeți că am mai multe cu ”brain” pe aici, asta pentru că vreau să înțeleg mai bine cum funcționează dragul de el. de ce? ca să-l pot manipula mai bine, evident)
 9. Doidge – The Brain That Changes Itself: Stories of Personal Triumph from the Frontiers of Brain Science
 10. Oliver Sacks – The Man Who Mistook His Wife for a Hat and Other Clinical Tales
 11. William Irvine – A Guide to the Good Life: The Ancient Art of Stoic Joy (și pe asta am început să o citesc, însă nu e gata încă)
 12. Simone de Beauvoir – Second Sex
 13. Vaclav Smil – Energy at the Crossroads
 14. Nassim Taleb – ANTIFRAGILE: THINGS THAT GAIN FROM DISORDER
 15. Charles Eisenstein – Sacred Economics

Spiritualitate și Dezvoltare Personală (hâc!)

(știți deja părerea mea despre ”spiritualitate și dezvoltare personală”…. aș vrea să cred că titlurile de mai jos nu sunt ”bullshit”, ci sunt exact ce vreau să citesc)

 1. Sri Nisargadatta Maharaj – I am That
 2. Clarissa Pinkola Estes – Women Who Run With The Wolves: Contacting the Power of the Wild Woman
 3. Elizabeth Gilbert – Cum să-ți cultivi creativitatea (Big Magic)
 4. Alfie Kohn – Unconditional parenting (poate vă întrebați ce caută cartea asta printre titluri… ei bine nu o citesc pentru nici un copil al meu, nu vă temeți, nu sunt gravidă și nici nu voi fi – vreodată – o citesc pentru mine, pentru a înțelege mai bine anumite lucruri din copilărie, relația cu părinții, influențele avute etc.)

E posibil ca unele cărți să se mai schimbe… încerc să fie cât mai puține deraieri, măcar la cărți, că la obiectivele și planul pe 2016…. o să vedeți voi când îi dau de capăt ce grozav m-am descurcat. :)) Sunt conștientă că o să apară mici modificări, dar deh… mă străduiesc să țin hățurile căruței în echilibru. 🙂

Voi ce planuri de lectură aveți pentru 2017? Chiar sunt curioasă… vă împărțiți cărțile pe categorii, gen citiți și lucruri mai ”tehnice”, sau ”self-help”, sau pur și simplu ce nimeriți?

Eu doar de anul trecut le-am divizat așa și îmi place metoda, de asta o continui și în 2017. Beletristica va avea mereu un loc special în inima mea, dar simt că trebuie să compensez și cu altele – iar interesul meu momentan se duce înspre creier/neuroștiință și relații cu sexul opus/propriul sex/feminitate/masculinitate (după cum puteți vedea preponderent în titlurile menționate).

Happy reading în 2017, și Goodreads îmi urează ”better luck in 2017”…. geee, mersi fain, Goodreads! :))))

 

11 comentarii

 1. Ah…Chimamanda e pe lista mea. Am citit doar brosurica aia cu We Should All Be Feminists. Cu audiobooks e complicat, trebuie sa fie foarte bune vocile ca sa ma prinda. Am reusit cu jumatate din Middlesex, dar nu mai aveam rabdare si mi-am luat cartea ca sa citesc mai repede. Povestea Slujitoarei in schimb a fost foarte faina ca audiobook in engleza si ceva carte de Jodi Picoult. In 2016 nu am reusit sa ascult niciun audiobook, desi cand e aglomerat tare pe bus ar fi o solutie ok. Mult spor la citit in 2017 🙂

 2. Hihi, azi-noapte am început să scriu și eu pe tema cărților citite în 2016, pentru că spre deosebire de tine eu am fost foarte leneșă în a scrie câte ceva măcar despre cărțile care m-au impresionat. Evident, devine un articol foarte lung, așa că poate îl termin săptămâna asta :))
  Abia când am început să măsor și eu activ ce și cât citesc, am devenit mai implicată activ în tot procesul ăsta. Long live Goodreads! 😀

  E bună ideea cu împărțitul pe categorii, căci privind în urmă, îmi dau seama că am citit foarte multă beletristică și mai puține cărți non-fictive. Aș putea să mai echilibrez… cantitativ măcar. De exemplu, la mine nu funcționează să îmi planific ce anume să citesc (cu titluri)… Am tot încercat, dar am renunțat la idee. Am o listă mare de vreo 200+ cărți de citit și tot adaug pe ea (am adăugat de ex. Orlando acum și Anne Frank, căci nu îmi erau pe listă). Și iau de acolo ce îmi vine sau altele care apar de-a lungul anului.

  Te înțeleg perfect cu problema raftului de cărți adunate care așteaptă a fi citite. Chiar le-am numărat acum, în timp ce-ți citeam of-ul, am vreo 33 :)) Nici nu mă mai atrag toate în mod special, … but we’ll see.

  Par interesante cărțile despre creieraș, l-am citit doar pe Oliver Sacks de-acolo („Muzicofilia”). Și Simone de Beauvoir, dar beletristică 😛

  Spooor să ai! 😀

  1. De-accord cu masurarea cititului, pentru mine e o experienta foarte interesanta, si cand o sa ma uit in urma, o sa fie mult mai misto! Ca asa stiu ce am citit si cum, am mai scris si pe blog din cand in cand, dar nu consistent, si deloc organizat. Degeaba… eu-s cu organizarea, chit ca nu-mi iese uneori, imi iese tot mai mult decat daca n-as fi organizata. :)) Spor si tieeee! Astept si articolul tau, oricat de lung ar fi 😛 Ce ai citit de Oliver Sacks, apropo?

 3. Anca, daca nu ti-a placut ce ai citit pana acuma de Marquez eu as zice sa stergi Un veac de singuratate de pe lista. Parerea mea, ca fana Marquez, care considera ca Veacul e 100% pure Marquez. O sa iti intinda nervii. :)) (Am impresia ca ti-am mai zis asta si pe Facebook pe undeva…)
  Magicianul e de vis, manual de manipulare, if you ask me, iar La Rasarit de Eden e fff buna. S-ar putea sa iti deschida apetitul pt. Steinbeck. Am mai citit cateva din lista ta, dar nu intru in detalii acuma.
  S-ar putea sa vreau si eu soarele galben, dar totul depinde de factorul X. :)) Sa vedem daca imi lasa timp de citit.

  Spor sa ai si sa duci la bun sfarsit planul tau!

  1. Oana, Soarele galben de la Cori il am, deci vorbim 😀
   Legat de Marquez… eu sunt o încăpățânată, vreau să mă CONVING că într-adevăr nici cartea asta n-o să-mi placă. :)) Spor și ție cu factorul X 😛 și toate cele bune, Oana! 🙂 Și mulțumesc!

 4. Nici mie nu mi-a plăcut Marquez 😀 so don’t feel guilty about it. În schimb, pe Fitzgerald îl ador iar Cei frumoși și blestemați e printre preferatele mele.
  În principiu citesc doar beletristică, rar se întâmplă să îmi pice și ceva non-fiction (e drept că nici nu caut) iar de self-help nici nu se pune problema, mi se pare brain-washing material (până la proba contrarie, bineînțeles).

  1. Saluuut! Ce ți-a plăcut la Cei frumoși și blestemați? (sunt curioasă) Ai citit-o în română sau engleză?
   Eu caut să le diversific pentru că mi se pare că îmi imbogățește perspectivele – iar de self-help și eu am fugit… până am dat de unele bune. Și exact alea bune încerc să le și pun aici pe blog, sper ca marți să finalizez recenzia uneia din ele. 😀 Nici măcar nu le-aș numi, de fapt, self-help, cât self-awareness books.

 5. Am citit în română Cei frumoși și blestemați. Mi-a plăcut foarte mult relația toxică dintre Anthony și Gloria și felul întortocheat în care își dau seama că sunt făcuți unul pentru celălalt, cât și intensitatea relației lor.

  1. Ah, ma gandeam ca poate e de vina ca am citit-o in romana. 😛 Intr-o vreme si mie imi placeau relatiile toxice (din carti), dar nu stiu, asta parca nu m-a atras. Ma bucur ca tie ti-a placut! O sa incerc cu Marele Gatsby… desi am vazut filmul, as vrea sa citesc cartea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s